Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

ΟΙ ΝΕΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΤΙΣ ΖΩΟΤΡΟΦΕΣ...

Πηγή    ¨Ενωση GRANARIA MILAN
         26 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2011

ΣΟΓΙΑ--> 415 ευρώ ο τόνος
ΓΛΟΥΤΕΝΗ--> 205 ευρώ ο τόνος
ΒΡΩΜΗ--> 222 ευρώ ο τόνος
ΚΡΙΘΑΡΙ--> 247 ευρώ ο τόνος
ΣΙΤΑΡΙ-->  280 ευρώ ο τόνος
ΠΙΤΥΡΑ-->138  ευρώ  ο τόνος
ΚΑΛΑΜΠΟΚΙ--> 260 ευρώ ο τόνος 
ΤΡΙΦΥΛΛΙ-->   148 ευρώ ο τόνος

Σάββατο 23 Απριλίου 2011

Οι δανειολήπτες στη δίνη των αυξημένων επιτοκίων

Ο ανοδικός κύκλος των ευρωπαϊκών επιτοκίων που μόλις ξεκίνησε αποτυπώνεται ήδη στον προσωπικό προϋπολογισμό των δανειοληπτών. Οι τράπεζες προχωρούν σε αυξήσεις των επιτοκίων χορηγήσεων μετά την άνοδο του βασικού παρεμβατικού επιτοκίου κατά 0,25% ενώ το euribor σπάει εκ νέου ρεκόρ, ωθούμενο από τις προσδοκίες νέας κίνησης τους επόμενους μήνες.
Για τους δανειολήπτες, ιδιώτες και επιχειρήσεις, η αυξημένη επιβάρυνση έρχεται σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο, τη στιγμή που η αποπληρωμή των υποχρεώσεων γίνεται μετ' εμποδίων και ύστερα από ένα μακρύ διάστημα χαμηλών επιτοκίων, ειδικά στη στεγαστική πίστη. Η μικρή ωφέλεια για τους καταθέτες προφανώς δεν αντισταθμίζει από την επιβάρυνση στο σκέλος των χορηγήσεων.
Και πάλι χθες, το τρίμηνο euribor κατέγραψε νέο ρεκόρ και μάλιστα διετίας, στο 1,356% έναντι 1,349% της αμέσως προηγούμενης ημέρας. Η ανοδική πορεία είναι απόρροια της εκτίμησης των αγορών ότι θα ακολουθήσει νέα αύξηση του βασικού επιτοκίου από την ΕΚΤ και μάλιστα, οι αναλυτές την τοποθετούν χρονικά τον Ιούλιο, το αργότερο.
Η κίνηση του euribor επηρεάζει άμεσα τα επιτόκια καθώς η πλειονότητα των δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο στηρίζονται στο ευρωπαϊκό διατραπεζικό επιτόκιο. Οσα έχουν ως βάση υπολογισμού το βασικό της ΕΚΤ, επιβαρύνθηκαν επίσης με την άνοδο κατά 0,25%. Η άνοδος των επιτοκίων επηρεάζει εύλογα και τα λίγα νέα δάνεια που δίνονται και κυρίως λειτουργεί ανασταλτικά στο κομμάτι της ζήτησης.
Οι τράπεζες πάντως έχουν ήδη προχωρήσει σε αύξηση των περιθωρίων για τα νέα δάνεια ενώ πραγματοποίησαν ανατιμολογήσεις υφιστάμενων επιχειρηματικών δανείων. Η διαδικασία αυτή οδήγησε σε αύξηση των spreads δανεισμού των επιχειρήσεων, η οποία έγινε δεκτή σχεδόν αδιαμαρτύρητα από τους δανειολήπτες που υφίσταντο την πίεση από πλευράς ρευστότητας. Για μεγάλο διάστημα παρέμεινε τουλάχιστον σε χαμηλό επίπεδο η άλλη συνιστώσα, το euribor.
Με ισχύ από τις 29 Απριλίου, η Τράπεζα Πειραιώς [BOPr.AT] Σχετικά άρθρα αυξάνει το βασικό και το προνομιακό επιτόκιο χορηγήσεων προς επιχειρήσεις και το βασικό επιτόκιο μεσομακροπρόθεσμων χορηγήσεων σε 8,90%, 8,50% και 9,20% αντιστοίχως. Η τράπεζα αυξάνει επίσης κατά 0,25% τα βασικά επιτόκια καταναλωτικής και στεγαστικής πίστης, με ισχύ όμως από τις 3 Ιουνίου.
Παράλληλα, η Πειραιώς προχωρά σε αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων ως και 0,35%. Συγκεκριμένα, αυξάνεται το επιτόκιο του Τρεχούμενου Λογαριασμού Cash Manager, του Τρεχούμενου Λογαριασμού Winbank Direct, του Ταμιευτηρίου Πολυτέκνων σε όλες τις κλίμακες καθώς και του Εμπορικού Λογαριασμού, του Πολυμορφικού Λογαριασμού και του Λογαριασμού Αγροτικής Ενίσχυσης σε ορισμένες κλίμακες.
Από τις 21 Απριλίου ισχύει η αναπροσαρμογή των επιτοκίων χορηγήσεων και καταθέσεων της Πανελλήνιας Τράπεζας Το βασικό επιτόκιο στην επιχειρηματική πίστη διαμορφώνεται σε 10,70% ενώ στη στεγαστική πίστη, το Ευρωκατοικία 1 για το πρώτο έτος έχει επιτόκιο από 6,50% έως 6,75% και στα επόμενα έτη, διαμορφώνεται με βάση το euribor μηνός πλέον περιθωρίου από 5,45% έως 6%. Το Ευρωκατοικία 2 σε ευρώ ή ελβετικό φράγκο έχει επιτόκιο με βάση το euribor ή το libor μηνός πλέον περιθωρίου από 5,40% έως 5,95%, ενώ στα επισκευαστικά δάνεια, το επιτόκιο διαμορφώνεται με βάση το euribor μηνός πλέον περιθωρίου από 7,20% έως 7,50%. Στα προσωπικά δάνεια για φυσικά πρόσωπα, το επιτόκιο διαμορφώνεται από 11,70% έως 15,20% ενώ για συνεταιριστές από 11,24% έως 14,60%. Οσον αφορά τις καταθέσεις, τα επιτόκια λογαριασμών ταμιευτηρίου, τρεχούμενων και όψεως αυξάνονται έως και 0,25%.
Μικρότερη εξάρτηση
Στα 94,44 δισ. ευρώ ανερχόταν στα τέλη Ιανουαρίου η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ, έναντι 97,67 δισ. ευρώ στο τέλος του 2010, έχοντας μείωση κατά 3,23 δισ. ευρώ.

Τρίτη 19 Απριλίου 2011

Αντιδράσεις για την επιμήκυνση διάρκειας του φρέσκου γάλακτος

Την κάθετη αντίθεσή τους σε κάθε προσπάθεια επιμήκυνσης των ημερών για τις οποίες ένα γάλα θα χαρακτηρίζεται ως φρέσκο, εξέφρασαν εκπρόσωποι των Ελλήνων κτηνοτρόφων σε συνέντευξη Τύπου.
Σε περίπτωση που δοθεί επιπλέον ημέρα, η ελληνική αγελαδοτροφία θα κλείσει. Η ελληνική αγορά θα κατακλυσθεί από εισαγόμενο γάλα αμφίβολης ποιότητας, καθώς ένα τόσο ευαίσθητο προϊόν, όπως το γάλα, δε μπορεί για επτά και εννέα ημέρες να θεωρείται φρέσκο.
Όπως είναι γνωστό, σήμερα ένα γάλα θεωρείται φρέσκο μέχρι πέντε ημερών. Υπήρξαν, όμως, δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία, αντιμετωπίζεται η περίπτωση το όριο αυτό να αυξηθεί στις εννέα ημέρες. Μία ρύθμιση που ζητούν πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι οποίες διαθέτουν πλεονάσματα γάλακτος.
Οι Έλληνες κτηνοτρόφοι ανέφεραν ότι θα αντιδράσουν δυναμικά σε κάθε προσπάθεια αλλαγής του σημερινού καθεστώτος.

Δευτέρα 18 Απριλίου 2011

ΧΡΥΣΟΧΟΙΔΗ ΚΑΤΣΕ ΚΑΛΑ........

Οι πληροφοριες λένε ότι ο "επιτυχημενος" υπουργός,αυτος που εξάρθωσε την 17Ν , ετοιμάζεται να ξεκάνει και τους Ελληνες αγελαδοτρόφους.... Σκέφτεται  λέει να επιμηκύνει τη διάρκεια ζωής του φρέσκου γάλακτος στις 9 ημέρες!!!!!!!!!!! Να υπογραμίσουμε ότι καμία βιομηχανία που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα δεν θέλει μια τέτοια εξέλιξη. Αλλά ο υπουργός αγνοεί Βιομήχανους και αγελαδοτρόφους και συμπορεύεται με τις μεγάλες αλυσιδες των πολυεθνικών σουπερ μαρκετ..εξυπηρετώντας απόλυτα τα συμφέροντα τους.... Τώρα πως είναι δυνατον ένα τόσο ευπαθές και ευαίσθητο προιόν όπως το γάλα να ονομάζεται φρέσκο όταν βρίσκεται στο δρόμο και στα ψυγεία για πάνω από 10 ημέρες αυτό μόνο ο "επιτυχημένος" μπορεί να μας το πει!!! Κύριε Χρυσοχοίδη να θυμάστε ότι μπορεί στην Κερατέα να πετάνε γιαούρτια όμως οι αγελαδοτρόφοι πετάνε "σβουνιές"!!! Και μπορεί πλέον  να εκλέγεστε  στην β Αθηνών όμως τον καφέ σας στο κολωνάκι τον πίνετε και τα navara φτάνουν μέχρι εκεί!!

Παρασκευή 15 Απριλίου 2011

ΑΥΞΗΣΕΩΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ........

Και ενώ  οι βιομήχανοι συνεχίζουν την προσπάθεια να μας καταστρέψουν  ορίστε  τι γίνεται στον κόσμο... Λετονία αύξηση της τιμής παραγωγού κατά 4 % , Τσεχία άνοδος 1%,Αργεντινή 5 %, Νέα Ζηλανδία αύξηση 8 % !!!,Γαλλία 1,2% ,Σλοβακία 1 %, ΗΠΑ 1,5 %... Οι τιμές αυτές αφορούν τιμολόγήσεις Μαρτίου ..... Ειλικρινά αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα είναι πέρα από κάθε λογική... Σε όλο τον κόσμο το γάλα σκαρφαλώνει και εδώ μας κλέβουν κάθε μέρα !!!!!  Που θα πάει τελικά η κατάσταση???

Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΑΠΡΙΛΙΟΥ

Κόπηκαν και τα τιμολόγια του Απριλίου...ΟΙ δύο μεγάλοι των Αθηνών δεν κουνήθηκαν από τη θέση τους ...ακολουθεί βέβαια και η Μεβγάλ που πλέον έχει κοινή πολιτική με τη Δέλτα...Ο όμιλος του Ολύμπου κινήθηκε ελαφρά ανοδικά σε ορισμένες περιπτώσεις...Το συμπέρασμα όμως είναι ότι όλοι κρατούν στάση αναμονής απέναντι στην αναμενόμενη κάθοδο της FRIESLAND στον στίβο του γάλακτος...Αυτή βέβαια η ελληνική κουτοπονηριά των βιομηχανιών στρώνει τον δρόμο διάπλατα για τη FRIESLAND που θα βρει πιο φτηνό γάλα και εννοείτε πιο δυσσαρεστημένους τους παραγωγούς...Γιατί μπορεί οι βιομηχανίες να σφυρίζουν κλέφτικα όμως η θηλιά κάθε μέρα σφίγγει και πιο πολύ γύρω από το λαιμό μας...Και όσο αρνούνται να το καταλάβουν οι βιομήχανοι .... τόσο θα μέγαλώνει η εξάρτηση τους από το εισαγώμενο γάλα... αφού οι έλληνες παραγωγοί θα φεύγουν ο ένας μετά τον άλλο....

Πέμπτη 7 Απριλίου 2011

ΑΝΟΔΟΣ ΤΙΜΗΣ ΣΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ...

Συνεχίζει την ανοδική πορεία η τιμή του γάλακτος και στην Γερμανία .... Η βασική τιμή έφτασε πλέον στα 33.40 λεπτά... Στη  τιμή αυτή προστίθενται τα πριμ ποσότητας και ποιότητας (λιπάρα-πρωτείνες) οπότε μιλάμε για ένα μέσο όρο τελικής τιμής 0,385 μέχρι 0,40.. Στο Ελλάδα όμως ακόμα υπάρχουν μονάδες που πληρώνονται με κάτω από 0,39!!

Τρίτη 5 Απριλίου 2011

Υποβάθμιση της Marfin Invest Group

Ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's,  υποβάθμισε  την Marfin Invest Group σε B+ από BB, αξιολογώντας ως αρνητικές τις προοπτικές του ομίλου.
Όπως εξηγεί η S&P, οι κινήσεις αυτές έρχονται σε συνέχεια της υποβάθμισης της ελληνικής οικονομίας τον προηγούμενο μήνα.
Ειδικότερα όσον αφορά στη MIG, ο οίκος σημειώνει ότι η πρόσφατη υποβάθμιση της Ελλάδας έχει αρνητικές επιπτώσεις στη φερεγγυότητα της εταιρείας και ότι θεωρεί ότι τα σχέδιά της για έκδοση μεγάλης αξίας μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου και για σημαντικές επενδύσεις θα επιδράσουν αρνητικά στο χρηματοοικονομικό ρίσκο του ομίλου (στον οποίο να θυμίσουμε ότι ανήκουν και οι  ΔΕΛΤΑ- ΜΕΒΓΑΛ  )..