Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2012

Βελτιώνεται η κατάσταση στο γαλακτοκομικό τομέα, δείχνει η δεύτερη έκθεση της Κομισιόν

Στις 10 Δεκεμβρίου 2012, η Κομισιόν εξέδωσε τη δεύτερη έκθεσή της, σχετικά με την εξέλιξη της κατάστασης της αγοράς γάλακτος και τους όρους για την ομαλή σταδιακή κατάργηση του συστήματος γαλακτοκομικών ποσοστώσεων, όπως ζητήθηκε από το Συμβούλιο στο πλαίσιο του διαγνωστικού ελέγχου της ΚΓΠ του 2008. Η έκθεση, η οποία έχει διαβιβαστεί στο Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η «προσαρμογή» του τομέα βρίσκεται σε καλό δρόμο, στη συντριπτική πλειοψηφία των κρατών μελών της ΕΕ. Ο Επίτροπος της ΕΕ για τη Γεωργία και την Αγροτική Ανάπτυξη, Dacian Cioloş δήλωσε τα εξής:
«Χαιρετίζω αυτή την έκθεση σχετικά με την κατάσταση του γαλακτοκομικού κλάδου, που ζητήθηκε από το Συμβούλιο το 2008. Φυσικά η ΕΕ θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά την κατάσταση, αφού ο γαλακτοκομικός τομέας εξακολουθεί να αποτελεί προτεραιότητα για μας. Ταυτόχρονα, είμαι αισιόδοξος ότι το «πακέτο γάλακτος», που τέθηκε σε ισχύ από τον Οκτώβριο, θα δώσει νέα στοιχεία για την ενίσχυση του ρόλου του παραγωγού στην αλυσίδα εφοδιασμού γαλακτοκομικών προϊόντων, όπως είναι η αντιμετώπιση του ζητήματος των συμβάσεων που δεν καλύπτονταν με το προηγούμενο καθεστώς». Ο Επίτροπος της ΕΕ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «θα υποβάλει νέα έκθεση στα μέσα του 2014, όπως προβλέπεται στο «πακέτο γάλακτος», που θα δώσει ιδιαίτερη προσοχή στην κατάσταση των μειονεκτικών περιοχών».

Όπως φαίνεται στην έκθεση, η εξέλιξη των τιμών, από τη δημοσίευση της πρώτης έκθεσης το 2010, δείχνει μια αυξητική τάση προς υψηλότερα επίπεδα. Οι σημερινές δυσκολίες που υφίστανται οι παραγωγοί γαλακτοκομικών προϊόντων σε ορισμένες περιοχές, φαίνεται να οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στην αύξηση της τιμής των ζωοτροφών.
Σύμφωνα με την έκθεση, το λεγόμενο «πακέτο γάλακτος», που εφαρμόζεται από τις 3 Οκτωβρίου 2012 στην ΕΕ, προσφέρει τα απαραίτητα «εργαλεία» στους φορείς της αλυσίδας εφοδιασμού γαλακτοκομικών προϊόντων για να προσαρμόσουν την προσφορά τους στην ζήτηση της αγοράς.
Ως περαιτέρω βήμα για τη συνολική εκτίμηση του τομέα των γαλακτοκομικών προϊόντων, η Επιτροπή εξέδωσε μια ανοιχτή πρόσκληση υποβολής προσφορών για μια ανεξάρτητη ανάλυση των μελλοντικών εξελίξεων στον τομέα του γάλακτος από το 2015 και μετά.
Η Επιτροπή θα υποβάλει νέα έκθεση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, στις 30 Ιουνίου 2014, σχετικά με την εφαρμογή της δέσμης μέτρων στον γαλακτοκομικό τομέα. Η έκθεση θα αξιολογεί ειδικότερα τις επιπτώσεις στους παραγωγούς γάλακτος και την παραγωγή γάλακτος στις μειονεκτικές περιφέρειες, σε σχέση με το γενικό στόχο της διατήρησης της παραγωγής στις περιοχές αυτές, καθώς και την κάλυψη των πιθανών κινήτρων για την ενθάρρυνση των γεωργών να συνάπτουν συμφωνίες με την μεταποίηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου