Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

ΦΟΥΜΑΡΑ Η ΔΗΘΕΝ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΓΑΛΑΚΤΟΣ


 Μετά από έρευνα του πανεπιστημίου της Ουπσάλα της Σουηδίας, αποδυκνύεται ότι γάλα έχει σημαντικά καλύτερη επίδοση  από τα αναψυκτικά, τα αλκοολούχα ποτά και ροφήματα σόγιας με βάση τη  σχέση μεταξύ των θρεπτικών ουσιών που παρέχει και τα  αέρια του θερμοκηπίου που εκχέονται κατά την παραγωγή και επεξεργασία του...
Ειδικότερα αναφέρεται πως είναι γνωστό ότι η  παραγωγή τροφίμων έχει μια ουσιαστική συμβολή στην εκπομπή αερίων θερμοκηπίου και ότι  σήμερα η παραγωγή λαχανικών φαίνεται ελκυστικότερη , δεδομένου ότι απαιτεί προφανώς λιγότερη ενέργεια από τα ζωικής προέλευσης τρόφιμα  , όπως το κρέας και τα γαλακτοκομικά,παρόλα αυτά όμως η συγκεκριμένη μελέτη τονίζει ότι αυτό δεν είναι ακόμη πλήρως τεκμηριωμένο και πως πολύ λίγη έρευνα έχει πραγματοποιηθεί σε αυτό το επίπεδο..
Για να συγκρίνουν  διαφορετικά προϊόντα, οι επιστήμονες ανέπτυξαν έναν πίνακα θρεπτικής πυκνότητας  σε σχέση με την επιβάρυνση του περιβάλλοντος (NDCI index ) που προκαλεί το καθένα από τα 21 προιόντα που εμπεριέχονται στη λίστα..Συνέκριναν τα επίπεδα των βιταμινών, ασβεστίου, το λίπος και πρωτεΐνες των ποτών με το εκπεμπόμενο αντίστοιχο όγκο των αερίων του θερμοκηπίου..Η λίστα περιλαμβάνει προιόντα όπως εμφιαλωμένο ανθρακούχο νερό, γάλα σόγιας, γάλα, αναψυκτικά, χυμό πορτοκάλι, μπίρα και το κόκκινο κρασί...
Το ανθρακούχο νερό, αναψυκτικά και μπύρα είχαν επίδοση 0 , λόγω χαμηλής διατροφικής αξίας τους,
το κόκκινο κρασί είχε επίδοση 0,1 , ο χυμός πορτοκαλιού 0,25 , γάλα σόγιας 0,28 και το αγελαδινό γάλα 0,54... Να εξηγήσουμε ότι το 0 ειναι η χειρότερη επίδοση και το 1 η καλύτερη... ¨Οπως διαπιστώνουμε το αγελαδινό γάλα έχει διπλάσια επίδοση σε σχέση με τα πορτοκάλια και το πολυδιαφημισμένο γαλα σόγιας ....Τα συμπεράσματα δικά σας!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου