Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2012

ΦΑΓΕ: Υποχώρησαν οι πωλήσεις στην Ελλάδα

Σε αδύναμο κρίκο για τη ΦΑΓΕ εξελίσσεται η ελληνική αγορά, όπου η ύφεση και η δραστική μείωση των εισοδημάτων συνεχίζουν να πλήττουν την κατανάλωση.
Αντίθετα, οι αγορές του εξωτερικού και συγκεκριμένα οι ΗΠΑ, αποδεικνύονται στο ισχυρό χαρτί του ομίλου, αντισταθμίζοντας τις απώλειες τόσο σε επίπεδο τζίρου όσο και κερδοφορίας. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, οι πωλήσεις της γαλακτοβιομηχανίας στην Ελλάδα που πρόσφατα αποφάσισε να μεταφέρει την έδρα της στο Λουξεμβούργο, υποχώρησαν στο τρίτο τρίμηνο του 2012 κατά 19,9% σε αξία και κατά 27,4% σε όγκο, ενώ τα κέρδη σημείωσαν πτώση 22%. Η εταιρεία αποδίδει την παραπάνω εξέλιξη σε δύο λόγους:
α) στην παρατεταμένη ύφεση, η οποία ψαλιδίζει την αγοραστική δύναμη και ωθεί τους καταναλωτές σε φθηνότερες επιλογές, όπως είναι τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας και β) στο ότι αποφάσισε να μειώσει την παρουσία της στην ελληνική αγορά εξαιτίας των καθυστερήσεων στις πληρωμές από τους λιανέμπορους οι οποίοι αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα ρευστότητας και έχουν πάψει πλέον να είναι φερέγγυοι.
Η άλλη οψη
Στον αντίποδα βρίσκονται οι χώρες του εξωτερικού όπου συνεχίζεται το «ράλι» ανόδου και συγκεκριμένα στις ΗΠΑ, με τη «φρενίτιδα» για το ελληνικό γιαούρτι να μην λέει να κοπάσει. Συγκεκριμένα, οι πωλήσεις στην αγορά των ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 43,6%, στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά 23,8% και στην Ιταλία κατά 37%. Όσον αφορά στη συνολική πορεία των οικονομικών μεγεθών της εταιρείας στο γ' τρίμηνο, οι πωλήσεις ανήλθαν σε 115,8 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας άνοδο 13,1%, ενώ τα λειτουργικά κέρδη έφθασαν στα 15 εκατ. ευρώ από 7,8 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα το 2011.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου