Τετάρτη 12 Απριλίου 2023

Τα οδοντιατρικά οφέλη της κατανάλωσης γαλακτοκομικών προϊόντων.

Μελέτη της Αμερικανικής Ακαδημίας Περιοδοντολογίας τονίζει τη σημασία των γαλακτοκομικών προϊόντων για τη διατήρηση της καλής στοματικής υγείας.  Τονίζεται ότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το γάλα, το τυρί και το γιαούρτι, περιέχουν σημαντικά θρεπτικά συστατικά όπως ασβέστιο, φώσφορο και βιταμίνη D, τα οποία είναι απαραίτητα για υγιή δόντια και ούλα.

Στη μελέτη διαπιστώνεται ότι η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης περιοδοντικής νόσου, μιας σοβαρής λοίμωξης των ούλων που μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια δοντιών. Τα άτομα που κατανάλωναν τουλάχιστον 55 γραμμάρια τυριού την ημέρα είχαν 12% χαμηλότερο κίνδυνο περιοδοντικής νόσου σε σχέση με όσους δεν κατανάλωναν τυρί.

Υπογραμμίζονται επίσης τα οφέλη των γαλακτοκομικών προϊόντων για τη στοματική υγεία των παιδιών. Σημειώνει ότι το γάλα και το τυρί μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της τερηδόνας στα παιδιά, εξουδετερώνοντας τα οξέα στο στόμα και παρέχοντας βασικά θρεπτικά συστατικά για υγιή δόντια και ούλα. Αναφέρεται επίσης ότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα αποτελούν καλύτερη επιλογή για τη στοματική υγεία από τις ζαχαρούχες εναλλακτικές λύσεις, όπως η σόδα και τα αθλητικά ποτά, τα οποία μπορούν να συμβάλουν στη φθορά των δοντιών.

Η μελέτη καταλήγει τονίζοντας τη σημασία της ένταξης των γαλακτοκομικών προϊόντων σε μια ισορροπημένη διατροφή για την καλή στοματική υγεία. Συνιστά την κατανάλωση τουλάχιστον τριών μερίδων γαλακτοκομικών προϊόντων την ημέρα, συμπεριλαμβανομένου του γάλακτος, του τυριού και του γιαουρτιού, για να εξασφαλιστεί επαρκής πρόσληψη ασβεστίου, φωσφόρου και βιταμίνης D. Επιπλέον, προτείνεται η ενσωμάτωση των γαλακτοκομικών προϊόντων στα γεύματα και τα σνακ κατά τη διάρκεια της ημέρας για την προώθηση της καλής στοματικής υγείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου